Rooster

Rooster saapui Saparomäelle ensimmäisten asukkaiden joukossa 3.4.2019 Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Rooster oli löytynyt pienenä tipuna kaupungista yksin tepastelemasta keväällä 2018.

Rooster oli omanlaisensa persoona. Hän rakasti rapsutuksia: ei ollut väliä, oliko ihminen pieni vai suuri, tuttu vai tuntematon, rapsutuksia oli saatava ja mieluiten rinnan päältä. Kun Roosteria rapsutti, se kotkotti pienesti omalla äänellään, aivan kuin olisi kehrännyt. Rooster osasi kotkottaa myös kovaa ja kuuluvasti ympäri pihaa ja sen ihana kraakunta kuului kauas.

Kesällä 2019 Roosterin jalkoihin ilmestyi paiseita ja niitä hoidettiin asianmukaisesti. Paiseet eivät kuitenkaan parantuneet ja eläinlääkäri joutui leikkaamaan ne pois. Rooster ei kuitenkaan kestänyt kevyttäkään anestesiaa, vaan nukkui ikiuneen eläinlääkärin pöydällä operaation lopussa. Ruumiinavauksessa Roosterilta löytyi muutoksia sisäelimissä, jotka olisivat johtaneet mahdollisesti kuolemaan myöhemmin.

Jäämme syvästi kaipaamaan Roosterin kotkotusta ja seurallista luonnetta. Rooster antoi runsaasti ja opetti paljon kanojen maailmasta. Lepää rauhassa pieni. Ikävä on suuri.


Rullakartiina

Rullakartiina saapui Saparomäelle 16.9.2019 luomukanalasta kolmen muun kanan kanssa. Rulla syntyi joulukuussa 2017.

Aluksi hän vetäytyi syrjään muista ja herkut piti tarjoilla erikseen, jotta hän uskalsi niitä syödä. Rulla oli kovin apaattinen tullessaan, mutta alkoi pian toipumaan eläinlääkärikäynnin jälkeen. Rullan harja nousi pystyyn ja hänestä kehkeytyi reipas tyyppi.

Ikävä kyllä Rulla sairastui, eikä hoito auttanut, joten Rulla päätettiin nukuttaa ikiuneen, sillä 2-vuotiaan Rullan elämä ei näyttänyt enää elämisen arvoiselta. Ruumiinavauksessa selvisi, että Rullalla oli munuaisvika. Rullakartiina sai elää neljä kuukautta yksilönä. Rulla tykkäsi touhuilla pihalla ja oli aitauksessa vielä kun oli pimeää, vaikka muut olivat jo sisällä.

Jäämme kaipaamaan sinua Rulla Rullanen, olit parven mainio pikku touhottaja. Nyt kivut ovat poissa, lepää rauhassa pieni.


Nuppu

Nuppu saapui Saparomäelle 25.11.2019. Nuppu oli jäänyt edellisessä kodissa ainokaiseksi muiden kuoltua, joten sille etsittiin uutta kotia.

Nuppu oli alusta asti todella alistuvainen. Se oli isokokoinen kana, mutta ruokailu muiden seurassa jännitti niin, että Nuppua syötettiin alkupäivät erikseen. Nuppu alkoikin pikkuhiljaa pääsemään kanaparveen sisälle. Nuppu oli tarpeeksi pienestä pitäen elänyt vain pienessä parvikoossa, joten se ei pelännyt ihmistä.

Pikkuhiljaa Nuppu alkoi tykätä sylissä pitämisestä ja rapsutuksista ja kun muut kanat kiusasivat sitä, Nuppu viihtyi ihmisten parissa. Nupun kunto alkoi heiketä toukokuussa -20 ja se lakkasi syömästä. Olisimme vieneet sen seuraavana päivänä eläinlääkäriin, mutta Nuppu ehti valitettavasti kuolla onnettomuuden seurauksena pudotessaan orren päälle. Nuppu oli kuollessaan noin 3-vuotias. Jäämme syvästi kaipaamaan Nuppua, isoa, ujoa ja rauhallista menijää.


Kissanminttu

Kissanminttu saapui Saparomäelle 16.9.2019 luomukanalasta kolmen muun kanan kanssa.

Kissanminttu oli ollut ajokanana entisessä elämässään. Hän taisteli hengestään ensimmäiset päivät Saparomäellä, sillä monien muiden sairauksien lisäksi Kissiksellä oli tehotuotetulle kanalle tyypillinen sairaus: munanjohtimentulehdus. Eläinlääkärikäynnit ja kuntoutus kuitenkin paransivat Kissanmintun ja hän alkoi elää täyttä elämää.

Toukokuussa -20 Kissanmintun kunto alkoi kuitenkin taas huonontua. Muna jäi taas jumiin, eikä siihen enää auttanut antibiootit. Kissanminttu kuoli leikkauspöydälle, sillä munajumin lisäksi Kissikseltä löytyi myös kasvaimia, mitkä myös ovat tyypillisiä tehotuotantoon jalostetuille kanoille, joiden elämää ei ole edes tarkoitettu pitkäksi.

Kissanminttu oli Pepin hyvä ystävä. Yhdessä tämä kaksikko tuli aina ensimmäisenä vastaan kun avasi Kamulan oven. Yhdessä kuopsuteltiin menemään ja kiiruhdettiin ensimmäisinä kovaäänisesti hakemaan herkut. Pahnan pohjimmaisesta tuli parven arvostettu jäsen. Pepilläkin tulee varmasti sinua ikävä. Lepää rauhassa pieni rakas, sinun ei tarvitse munia enää ikinä.


Hilda-Elviira

Hilda-Elviira oli ensimmäinen ei-ihmiseläin, joka astui Saparomäen maankamaralle 3.4.2019. Hilda-Elviira oli löytynyt hylättynä tepastelemasta kaupunkialueelta. Saparomäelle se saapui Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Hilda-Elviira oli syntynyt noin vuonna 2018. Hilda-Elviira oli mustasukkainen Sylvesteristä ja aina haluamassa vapaaksi ja tutkimassa paikkoja. Hildis osallistui innoissaan maankaivuuseen ja tuli vaikka syliisi, jos söit jotain herkkuja maassa.