Usva (synt. keväällä 2022) saapui Saparomäelle helmikuussa 2022. Normaalisti Saparomäelle otetaan vain ns. tuotantotiloilta eläimiä, mutta nyt sattui olemaan Usvan kokoinen aukko kanaparvessa, joten Usva mahtui mukaan.

Tyrnäväläistä kantaa oleva Usva asusteli melko pienessä parvessa, mutta häntä kiusattiin siellä rajusti, joten Usva piti ottaa turvaan. Saparomäen kanalaumaan Usva on pääsi hyvin mukaan. Hän oli melko rauhallinen menijä, joka muista kanoista poiketen tykkäsi nukkua pesässä. Se saattoi johtua siitä, että hän ontui toista jalkaansa eikä orrella nukkuminen käynyt päinsä. Jalan lisäksi Usvan tila huononi, eikä ollut muuta keinoa kuin nukuttaa hänet ikiuneen. Perimmäinen sairastumisen syy ei koskaan selvinnyt, vaikka Usva toimitettiinkin tutkittavaksi. Olisimme Usva pitäneet sinua mieluusti ystävänämme kauemminkin.

Heta-niminen valkoinen kana

Heta saapui keväällä 2021 Saparomäelle tuotantotilalta yhdessä Hilpan, Hillevin ja Helmin kanssa. Kun nelikko tottui paikkaan, Heta alkoi ottaa  eniten ihmisiin kontaktia. Jos istut maassa, Heta tulee vetäisemään vaatteesta ja katsomaan, että kukas tyyppi tuo on.

Heta löytyi kuolleena ulkoaitauksestaan tammikuussa 2022. Ruumiinavauksen mukaan hän oli kuollut kohdun repeämään, mikä on johtunut todennäköisetsi liian suuresta munasta. Jäämme kaipaamaan Hetaa, joka oli taas yksi jalostuksen uhri.


Elvi-niminen lammas katsoo kameraan

Elvi saapui Saparomäelle syyskuussa 2020 yhdessä Sohvin ja Rosan kanssa. Elvi on jo vanha mummeli (synt. 1.4.2009). Rauhallinen Elvi väistelee Hilmaa ja Tildaa, mutta toisaalta muut seuraavat häntä laitumelle.

Elvi nukutettiin ikiuneen joulukuussa 2021. Elvillä oli jo pitkään ollut ongelmia takajalkojen kanssa, eikä enää kipulääkkeet eikä fysioterapia auttaneet. Jäämme kaipaamaan maailman ystävällisintä mummoa.


Hillevi saapui keväällä 2021 Saparomäelle tuotantotilalta yhdessä Hilpan, Helmin ja Hetan kanssa. Emme ehtineet tutustumaan kunnolla Hilleviin, sillä hän meni nopeasti huonoon kuntoon.

Eläinlääkärin mukaan hänellä oli keltuaisesta johtuva vatsakalvon tulehdus. Sairaus johtui siitä, että kanat on jalostettu munimaan niin valtavasti ja usein muniminen johtaa lopulta johonkin kivuliaaseen sairauteen. Hillevi nukutettiin ikiuneen, sillä parannuskeinoa ei ollut. Hillevi oli kuollessaan alle 2-vuotias.


Lumme saapui Saparomäelle kesäkuussa 2020. Ensimmäiset seitsemän elinvuottaan hän asui tavallisessa tuotantosikalassa siitosemakkona, ja porsi todennäköisesti muutaman kerran vuodessa.

13-vuotiaana Lummen tilanne heikkeni niin paljon, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kutsua eläinlääkäri eutanasiaa varten. Lummen nivelet olivat olleet jo pitkään huonot ja hän olikin ainaisella kipulääkityksellä. Kun tämän lisäksi Lummen ruokahalu vielä väheni, oli parempi päästää toinen kärsimyksistään.


Peppilotta alias Peppi saapui Saparomäelle 16.9.2019 luomukanalasta kolmen muun kanan kanssa. Peppi syntyi joulukuussa 2017. Peppi oli kova höpöttämään ja piti omaa monologiaan tepastellessaan. Se ryntäsi vastaan herkkujen toivossa, mutta perääntyi, jos yritti koskettaa.

Peppi oli kuollessaan kolmevuotias. Se on pieni saavutus kanalle, joka on jalostettu elämään vain vuoden ikäiseksi. Mikäli Peppi olisi ollut maatiaiskana, hän olisi hyvinkin voinut porskuttaa vielä seitsemänkin vuotta.


Rooster saapui Saparomäelle ensimmäisten asukkaiden joukossa 3.4.2019 Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Rooster oli löytynyt pienenä tipuna kaupungista yksin tepastelemasta keväällä 2018.

Rooster oli omanlaisensa persoona. Hän rakasti rapsutuksia: ei ollut väliä, oliko ihminen pieni vai suuri, tuttu vai tuntematon, rapsutuksia oli saatava ja mieluiten rinnan päältä. Kun Roosteria rapsutti, se kotkotti pienesti omalla äänellään, aivan kuin olisi kehrännyt. Rooster osasi kotkottaa myös kovaa ja kuuluvasti ympäri pihaa ja sen ihana kraakunta kuului kauas.

Kesällä 2019 Roosterin jalkoihin ilmestyi paiseita ja niitä hoidettiin asianmukaisesti. Paiseet eivät kuitenkaan parantuneet ja eläinlääkäri joutui leikkaamaan ne pois. Rooster ei kuitenkaan kestänyt kevyttäkään anestesiaa, vaan nukkui ikiuneen eläinlääkärin pöydällä operaation lopussa. Ruumiinavauksessa Roosterilta löytyi muutoksia sisäelimissä, jotka olisivat johtaneet mahdollisesti kuolemaan myöhemmin.

Jäämme syvästi kaipaamaan Roosterin kotkotusta ja seurallista luonnetta. Rooster antoi runsaasti ja opetti paljon kanojen maailmasta. Lepää rauhassa pieni. Ikävä on suuri.


Rullakartiina saapui Saparomäelle 16.9.2019 luomukanalasta kolmen muun kanan kanssa. Rulla syntyi joulukuussa 2017.

Aluksi hän vetäytyi syrjään muista ja herkut piti tarjoilla erikseen, jotta hän uskalsi niitä syödä. Rulla oli kovin apaattinen tullessaan, mutta alkoi pian toipumaan eläinlääkärikäynnin jälkeen. Rullan harja nousi pystyyn ja hänestä kehkeytyi reipas tyyppi.

Ikävä kyllä Rulla sairastui, eikä hoito auttanut, joten Rulla päätettiin nukuttaa ikiuneen, sillä 2-vuotiaan Rullan elämä ei näyttänyt enää elämisen arvoiselta. Ruumiinavauksessa selvisi, että Rullalla oli munuaisvika. Rullakartiina sai elää neljä kuukautta yksilönä. Rulla tykkäsi touhuilla pihalla ja oli aitauksessa vielä kun oli pimeää, vaikka muut olivat jo sisällä.

Jäämme kaipaamaan sinua Rulla Rullanen, olit parven mainio pikku touhottaja. Nyt kivut ovat poissa, lepää rauhassa pieni.


Nuppu saapui Saparomäelle 25.11.2019. Nuppu oli jäänyt edellisessä kodissa ainokaiseksi muiden kuoltua, joten sille etsittiin uutta kotia.

Nuppu oli alusta asti todella alistuvainen. Se oli isokokoinen kana, mutta ruokailu muiden seurassa jännitti niin, että Nuppua syötettiin alkupäivät erikseen. Nuppu alkoikin pikkuhiljaa pääsemään kanaparveen sisälle. Nuppu oli tarpeeksi pienestä pitäen elänyt vain pienessä parvikoossa, joten se ei pelännyt ihmistä.

Pikkuhiljaa Nuppu alkoi tykätä sylissä pitämisestä ja rapsutuksista ja kun muut kanat kiusasivat sitä, Nuppu viihtyi ihmisten parissa. Nupun kunto alkoi heiketä toukokuussa -20 ja se lakkasi syömästä. Olisimme vieneet sen seuraavana päivänä eläinlääkäriin, mutta Nuppu ehti valitettavasti kuolla onnettomuuden seurauksena pudotessaan orren päälle. Nuppu oli kuollessaan noin 3-vuotias. Jäämme syvästi kaipaamaan Nuppua, isoa, ujoa ja rauhallista menijää.


Kissanminttu saapui Saparomäelle 16.9.2019 luomukanalasta kolmen muun kanan kanssa.

Kissanminttu oli ollut ajokanana entisessä elämässään. Hän taisteli hengestään ensimmäiset päivät Saparomäellä, sillä monien muiden sairauksien lisäksi Kissiksellä oli tehotuotetulle kanalle tyypillinen sairaus: munanjohtimentulehdus. Eläinlääkärikäynnit ja kuntoutus kuitenkin paransivat Kissanmintun ja hän alkoi elää täyttä elämää.

Toukokuussa -20 Kissanmintun kunto alkoi kuitenkin taas huonontua. Muna jäi taas jumiin, eikä siihen enää auttanut antibiootit. Kissanminttu kuoli leikkauspöydälle, sillä munajumin lisäksi Kissikseltä löytyi myös kasvaimia, mitkä myös ovat tyypillisiä tehotuotantoon jalostetuille kanoille, joiden elämää ei ole edes tarkoitettu pitkäksi.

Kissanminttu oli Pepin hyvä ystävä. Yhdessä tämä kaksikko tuli aina ensimmäisenä vastaan kun avasi Kamulan oven. Yhdessä kuopsuteltiin menemään ja kiiruhdettiin ensimmäisinä kovaäänisesti hakemaan herkut. Pahnan pohjimmaisesta tuli parven arvostettu jäsen. Pepilläkin tulee varmasti sinua ikävä. Lepää rauhassa pieni rakas, sinun ei tarvitse munia enää ikinä.


Hilda-Elviira oli ensimmäinen ei-ihmiseläin, joka astui Saparomäen maankamaralle 3.4.2019. Hilda-Elviira oli löytynyt hylättynä tepastelemasta kaupunkialueelta. Saparomäelle se saapui Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Hilda-Elviira oli syntynyt noin vuonna 2018. Hilda-Elviira oli mustasukkainen Sylvesteristä ja aina haluamassa vapaaksi ja tutkimassa paikkoja. Hildis osallistui innoissaan maankaivuuseen ja tuli vaikka syliisi, jos söit jotain herkkuja maassa.


Prinsessa niminen possu katsoo kameraan

Prinsessa saapui Saparomäelle 2-vuotiaana 2020 suoraan tuotatotilalta. Hän ei ollut koskaan aiemmin saanut tonkia maata saatikka juosta.

Prinsessa nautti elämästään täysin rinnoin. Se juosta röhisi isossa aitauksessa ja nautti tunkiessaan kärsänsä mutaan.
Prinsessa rakasti ruoan etsimistä. Kun aamupala oli syöty, hän etsi vielä pari tuntia lisää ruokaa.

Hän oli rauhallinen ystävä, joka ei tehnyt kellekään mitään pahaa. Prinsessa menehtyi äkilliseen sydänkohtaukseen tammikuussa 2021. Olisitpa saanut Prinsessa kokea vielä kesän mutakylvyt. Ikävä jäi.